فهرست مطالب
1- ضد درد
مطالعه ی کارآزمایی بالینی دو سوکوری هم، با هدف تعیین تأثیر اسانس نعناع بر شدت درد پس از سزارین، در شهر سبزوار انجام گرفت. در این تحقیق ١٠٧ زن سزارین شده(۴٧ نفر گروه دارونما،۶٠ نفر گروه دارو) را مطالعه کردند. دارو و دارونما به میزان ٣ دوز ۴٠ قطره ای هر ٢٠ دقیقه به زنان خورانده شد و با استفاده از مقیاس دیداری، میزان تأثیر اسانس نعناع بر شدت درد ارزیابی شد. یافته ها نشان داد که میزان شدت درد در گروه دارو نسبت به گروه دارونما در٢٠ دقیقه ی دوم و٢٠ دقیقه ی سوم و ١٢٠ دقیقه پس از مصرف عصاره ی نعناع به طور معنی داری کاهش داشت. چای سیاه و نعناع خاصیت ضد درد بسیاری دارد.
2- بهبود عملکرد دستگاه گوارش
نورالدینی مطالعه ای با عنوان تأثیر عرق نعناع بر میزان ترشح اسید معده ی موش صحرایی نر در سال 1383 در کاشان انجام داد. این تحقیق روی 60 موش صحرایی نر انجام شد. یافته ها نشان داد، میزان ترشح اسید معده در موش های دریافت کننده ی عرق نعناع کاهش معنی داری نشان می دهد. عرق نعناع با دوز 9 میلی گرم بر کیلوگرم اسید معده را به میزان چشمگیری کاهش داد که با افزایش دوز مصرفی بر تأثیر عرق نعنا، بسیار افزوده شد.
نتایج نشان داد که مصرف خوراکی عرق نعناع موجب کاهش برگشت پذیری اسیدمعده ی موش صحرایی می گردد و به کارگیری آن در بیماران مبتلا به مشکلات گوارشی، برای کاهش مصرف آنتی اسید توصیه می شود.
3- تسکین علائم سرماخوردگی
پژوهش ها نشان می دهد که منتول نعناع داروی طبیعی ضد احتقان است و به از بین بردن مخاط و خلط گلو کمک می کند. منتول همچنین اثر خنک کننده دارد و به ویژه به صورت دمنوش به تسکین گلو درد کمک می کند. همچنین خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی نعناع به تسکین التهاب دستگاه تنفسی در افراد مبتلا به آسم و مشکلات تنفسی و تسکین احتقان و سرفه و آلرژی مرتبط با سرماخوردگی کمک می کند.
پژوهش دیگری نشان می دهد که اسید رزمارینیک نعناع تولید لکوترین را مهار می کند و از خطر ابتلا به بیماری رینیت آلرژیک می کاهد. مخلوط چای سیاه و نعناع در بهبود علائم سرماخوردگی نظیر آبریزش بینی بسیار موثر است.
4- ضد التهاب
نتایج پژوهش روی موش های آزمایشگاهی نشان می دهد که نعناع اثر ضددرد دارد. از این روی، مشابه داروی ایندومتاسین(داروی ضد التهاب) عمل می کند.پژوهشی منتشر شده در مجله ی علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان اثر ضددردی و ضد التهابی عصاره ی نعناع روی موش های آزمایشگاهی را بررسی کرد. در این آزمایش عصاره در دوزهای20 ،40 ،60 ،90 و120 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت داخل صفاقی به موش ها تزریق شد.
سپس اثر ضد درد و ضد التهابی آن با استفاده از تست های فرمالین و گزیلن تعیین گردید. نتایج حاصل از تزریق عصاره ی آبی نعناع و مقایسـه ی آنهـا بـا گروه شاهد، تأثیر معنی داری در کاهش التهاب و کاهش درد در فاز مزمن نشان داد. همچنین گزارش شده که منتول موجود در عصاره ی آبی نعناع، جریان و انتقال سیگنال درد را مهار می کند و منجر به کاهش احساس درد می شود.
5- ضد میکروب
پژوهشی با هدف مطالعه ی«ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی اسانس و عصاره ی آبی نعناع بر رشد باکتری های Escherichia coli ، Staphylococcus aureus انجام شد. این دو باکتری عامل ایجاد کننده ی بسیاری از آلودگی های باکتریایی در علم پزشکی و صنعت غذایی هستند. در این مطالعه بررسی حساسیت باکتری ها به اسانس و عصاره در سه غلظت صفر ،50 و 100 مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج این پژوهش نشان داد که اسانس نعناع از رشد هردو باکتری به طرز چشمگیری جلوگیری می کند. در این بررسی مشخص شد، باکتری Escherichia.coli حساسیت بیشتری نسبت به عصاره و اسانس نعناع در مقایسه با Staphylococcus aureus از خود نشان داد. ضمن اینکه افزایش غلظت اسانس و عصاره سبب افزایش اثر بازدارندگی بر رشد باکتری ها می شود به گونه ای که اختلاف معنی داری بین غلظت 50 و 100 است. چای سیاه و نعناع با خاصیت ضد میکروبی که دارد به عنوان یک آنتی بیوتیک قوی عمل می کند.
6- ضد اندروژن
گارنت در سال 2010 در پژوهشی نشان داد که چای نعناع در کاهش آندروژن ها مؤثر است و اثر ضد آندروژنی آن در سندروم تخمدان پلی کیستیک ثابت شد. نتایج این پژوهش نشان داد میانگین تستوسترون آزاد و توتال و دهیدروتستوسترون سولفات به طور معنی داری در گروه دریافت کننده ی نعناع نسبت به دارونما کاهش یافته است.
ازدیاد آندروژن، وضعیت پاتولوژیکی در زنان است که ابتدا به صورت عضلانی شدن بدن بروز می کند. پرمویی رایج ترین عارضه ای است که همراه ازدیاد آندروژن مشاهده می شود. پژوهش های اخیر در ترکیه نشان داده که دم کرده ی نعناع دارای خواص ضد آندروژنی است. خاصیت ضد آندروژنی نعناع با تأثیر بر استرس اکسیداتیو و کاهش ترشح گنادوتروپین ها از هیپوفیز در ارتباط است.