انواع درد مچ دست، علل و پیشگیری از وقوع آن

درد مچ دست به دلایل گوناگونی رخ می دهد. مچ درد می تواند به علت آسیب ناگهانی ایجاد شود که منجر به رگ به رگ شدن و یا شکستگی مچ دست می گردد. اما فشارهای تکراری بر مچ، آرتروز و سندرم تونل کارپال نیز می تواند موجب مچ درد گردد.
درد مچ دست یک شکایت بسیار معمول است و بسیاری از علل برای بروز آن مطرح هستند.درد مچ دست می تواند در انجام بسیاری از فعالیت های روزانه مشکل ایجاد کند. بسیاری از بافت های مچ دست میتوانند منشا درد باشند. دردهای مچ دست شاید همراه یا بدون تورم ایجاد شوند.

مچ درد

شیوه‌ی تشخیص درد مچ دست

بعد از بررسی نشانه‌ها و معاینه، پزشک با روش‌های زیر سعی در کشف و تشخیص علت اصلی درد می‌کند:

آرتروسکوپی: با این روش، برش کوچکی در ناحیه‌ ی مچ دست ایجاد می‌شود. ابزاری کوچک که به دوربینی ریز مجهز است از ناحیه‌ ی برش وارد دست می‌شود و تصاویری که از درون مچ دست گرفته می‌شود به یک صفحه نمایش مخابره شده و پزشک ازطریق آن اوضاع را بررسی می‌کند.

الکترومیوگرام : هنگامی که عضله در حال استراحت قرار دارد، یک سوزن الکتریکی کوچک را در عضله قرار می دهند و فعالیت الکتریکی آن را ثبت می کنند.

تصویربرداری پزشکی: استفاده از سی‌ تی ‌اسکن، MRI، اشعه ایکس , معیانه بالینی توسط پزشک

مطالعه هدایت عصبی: با این روش، میزان سرعت حرکت ایمپالس‌ها یا تغییرات عصبی در ناحیه ‌تونل کارپ سنجیده می‌شود. استفاده از روش‌های تشخیص تهاجمی معمولا بعد از استراحت و بازیابی و بهبود مچ روی بیمار صورت می ‌گیرد.

علائم درد مچ دست

بنابه دلایل مختلف وقوع درد، نشانه‌های درد مچ دست می‌تواند متفاوت باشد.  برخی دیگر از افراد درد به‌ شکل تیزتر و غیرمتداوم خود را نشان می ‌دهد  و در برخی از افراد این درد را آزادهنده و متداوم تعریف می‌ کنند . نقطه‌ ی درد نیز در افراد مختلف با هم فرق می‌کند. علاوه ‌بر درد، نشانه‌های دیگری هم وجود دارد. مثلا نشانه‌ هایی از صدمه دیدن مانند پیچ‌خوردگی، تورم و کبودی نیز محتمل است. بی‌حسی، مورمور شدن (خواب رفتن دست)، ضعف در دست نیز از سایر علائمی است که به‌خاطر سندروم تونل کارپ رخ می‌دهد. بعضی از افراد هم علائم زیر را دارند:

سفت شدن مچ و انگشتان،  بروز مشکل در گرفتن اشیا در دست. مثلا گرفتن و نگه داشتن اشیا در دست با دشواری همراه است، ایجاد صدایی ترق‌ترق مانند که با حرکت دست به ‌ویژه بعد از مدتی سکون و استراحت در این ناحیه به‌ صورت شدیدتر ایجاد می‌شود.

علائم اصلی درد مچ دست به شرح زیر هستند

ایجاد حساسیت و گرما اطراف محل آسیب دیده، احساس صدا یا پارگی در مچ دست، درد، کبودی، ورم

درد مچ دست به دلیل آرتروز

این عارضه می‌تواند موجب درد و محدودیت حرکتی آن شود. شکستگی‌های بدجوش خورده مچ دست و یا آسیب‌های ماندگار در غضروف‌ها و یا ناپایداری در مفاصل مچ دست می‌توانند در دراز مدت موجب بروز آرتروز یا استئوآرتریت در آن شود.

درد مچ دست به دلیل سندروم تقاطع

موجب احساس درد در سطح بیرونی مچ دست می‌شود. این بیماری به علت ساییده شدن تاندون‌هایی که از مچ دست عبور می‌کنند بر روی هم ایجاد می‌شود.

گانگلیون عامل درد مچ دست

می‌تواند موجب درد مچ دست راست و چپ شود. گانگلیون یک کیست خوش خیم بافت نرم است که معمولا در پشت مچ دست خانم‌ها ایجاد می‌شود. درون این کیست مایع غلیظی جمع می‌شود. گانگلیون به صورت یک برجستگی سفت دید می‌شود که اندازه آن ممکن است در طول زمان کم و زیاد شود.

برای درمان مچ درد چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر شما از علت وجود درد مچ دست بی خبر هستید، و یا درمان‌های لازم را برای رفع آن دریافت نکرده‌اید، باید حتما به دنبال دریافت مراقبت‌های پزشکی باشید. سایر موارد که لزوم مراجعه به پزشک را نشان می دهد، عبارتند از:

  • علائمی از عفونت از جمله تب، قرمزی یا گرمی
  • درد مچ دست در شب هنگام و یا زمان استراحت
  • عدم توانایی در حمل اشیاء و یا استفاده کامل از بازو
  • تغییر شکل مفاصل
  • تورم یا کبودی قابل توجه در اطراف مفصل یا ساعد.

درمان های خانگی درد مچ دست

–  مچ را بالا نگه دارید.
–  به مچ استراحت دهید.
–  یخ را بر روی مچ بگذارید.
–  با باند کشی، مچ را بپوشانید.
–  هنگامی که مچ دست ملتهب است، ورزش انجام ندهید.
–  هر روز ورزش های انعطاف پذیری و تقویتی انجام دهید.
–  بعد از حمام کردن، ورزش کنید، زیرا مچ دست گرم است و سفت نیست.

–  از مچ بند استفاده کنید.

مجله خبری آزما تجهیز

→ خواندن مطلب قبلی

روش های پیشگیری و درمان ترک های پوستی

خواندن مطلب بعدی ←

عمل آبدومینوپلاستی (جراحی زیبایی شکم) چیست؟

نوشتن نظر شما