فهرست مطالب
ویتامین D نقش های زیادی را در بدن ایفا میکند، از جمله اینکه باعث جذب کلسیم میشود و از پوکی استخوان جلوگیری میکند. در صورت عدم وجود ویتامین D به اندازه کافی در بدن، استخوانها ضعیف شده و احتمال شکستگی آنها بالا میرود. در افراد مبتلا به پوکی استخوان و مشکلات از این قبیل، استفاده از زانوبند طبی از وارد شدن آسیب بیشتر به استخوانهای پا جلوگیری میکند.
اما، به نظر میرسد سطح ویتامین D بدن، در میزان مرگومیر ویروس کووید 19 هم نقش دارد.
افزایش احتمال ابتلا به کرونا به دلیل کمبود ویتامین D
پس از بررسی دادههای جهانی مربوط به ویروس جدید و همهگیر کرونا، محققان دریافتند که ارتباط بسیار قوی بین کمبود شدید ویتامین D و میزان مرگومیر وجود دارد. این تیم تحقیقاتی به سرپرستی دانشگاه نورثوسترن تحلیل آماری را از دادههای بیمارستانها و کلینیکهای سراسر چین، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ایران، کره جنوبی، اسپانیا، سوئیس، انگلستان و ایالات متحده انجام دادند.
پژوهشگران خاطرنشان کردند که بیماران در کشورهایی مانند ایتالیا، اسپانیا و انگلستان که نرخ مرگومیر بالایی داشتند، در مقایسه با بیماران در کشورهایی که شدیداً تحت تأثیر این بیماری قرار نگرفتند، سطح پایینتری از ویتامین D را در بدن خود داشتند.
تامین ویتامین D
پژوهشگران هشدار دادند این بدان معنا نیست که همه – به خصوص افرادی که کمبود مشخصی ندارند – باید شروع به احتکار این ویتامین کنند.
وادیم بکمن از دانشگاه نورثوسترن، مدیر این پژوهش، اذعان داشت: «اگرچه فکر میکنم مردم باید بدانند که کمبود ویتامین D نقش مهمی در مرگومیر دارد، اما نیازی به وارد کردن ویتامین D به بدن افراد نداریم.» این موضوع نیازمند پژوهشهای بیشتر است، و امیدوارم پژوهش ما علاقهمندان به این زمینه را ترغیب به انجام پژوهش های بیشتر کند. دادهها همچنین مکانیسم مرگومیر را نشان دادند، که در صورت اثبات ممکن است منجر به اهداف درمانی جدید شود.»
این پژوهش در MedRxiv و نسخه چاپی آن برای علوم بهداشتی در دسترس قرار گرفته است.
بکمن استاد والتر دیل اسکات مهندسی زیست پزشکی در دانشکده فنی مهندسی مک کورمیک نورثوسترن است. علی دانشخواه، همکار پژوهشی فوق دکترا در آزمایشگاه بکمن است که اولین نویسنده این مقاله است.
ارتباط عوارض ویروس کرونا و ویتامین D
بکمن و تیمش پس از توجه به تفاوتهای غیر قابل توضیح در مورد میزان مرگومیر کووید 19 از کشوری به کشور دیگر، به سمت بررسی میزان ویتامین D کشیده شدند. برخی افراد معتقدند که تفاوتها در کیفیت مراقبتهای بهداشتی، تفاوت سن در جمعیت، میزان آزمایش یا نوع مختلف کروناویروس مسئول این امر باشد. اما بکمن همچنان در مورد این موضوع تردید داشت.
بیشتر بخوانیم: درمان قطعی واریس پا
بکمن گفت: «به نظر نمیرسد هیچ یک از این عوامل نقش مهمی ایفا کنند. سیستم بهداشت و درمان در شمال ایتالیا یکی از بهترینها در جهان است. تفاوت در مرگومیر حتی در بین گروههای سنی یکسان نیز وجود دارد. و اگرچه محدودیتهای آزمایشی بسیار متفاوت هستند، اما حتی زمانی که کشورها یا جوامعی که آزمایش یکسانی در آنها اجرا میشد را بررسی کردیم، اختلاف در مرگومیر وجود داشت.»
او گفت: «در عوض، ما ارتباط معناداری با کمبود ویتامین D پیدا کردیم.»
با تحلیل داده بیماران در دسترس عموم از سراسر جهان، بکمن و تیمش دریافتند که رابطه قوی بین سطح ویتامین D و طوفان سیتوکین (بیماری التهابی ناشی از سیستم ایمنی بیشفعال) وجود دارد؛ همچنین رابطهای بین کمبود ویتامین D و مرگومیر وجود دارد.
نتایج جدید
دانشخواه بیان کرد: «طوفان سیتوکین میتواند به ریهها آسیب شدیدی برساند و منجر به سندرم حاد تنفسی و مرگ بیمار شود؛ به نظر میرسد این همان چیزی است که اکثر بیماران مبتلا به کووید 19 را از بین میبرد، نه تخریب ریه توسط خود ویروس. این عوارض ناشی از حرارت غیرمستقیم سیستم ایمنی است.» این دقیقاً همان جایی است که بکمن تصور میکند ویتامین D نقش اصلی را بر عهده دارد. ویتامین D نه تنها سیستم ایمنی شما را تقویت میکند، بلکه از بیشفعالی خطرناک سیستم ایمنی بدن جلوگیری میکند. این بدان معناست که داشتن سطح خوبی از ویتامین D میتواند از عوارض شدید مانند مرگ جلوگیری کند. بکمن بیان کرد: «تحلیل ما نشان داد که این عامل به حدی مفید است که میتواند نرخ مرگومیر را به نصف برساند. این مورد ابتلای بیمار به ویروس جلوگیری نمیکند، اما عوارض را کاهش داده و از مرگ افراد آلوده جلوگیری میکند.»
همچنین این ویروس باعث تنگی نفس و مشکلات تنفسی در بدن میشود. به کمک دستگاه نبولایزر میتوان از بروز مشکلات و ناراحتیهای تنفسی جلوگیری کرد.
چرا اثر ویروس کرونا روی کودکان متفاوت است؟
بکمن گفت این ارتباط بسیاری از اسرار مربوط به ویروس کووید 19 از جمله اینکه چرا کودکان کمتر میمیرند را توضیح میدهد. سیستم ایمنی اکتسابی کودکان هنوز به طور کامل توسعه نیافته است، که خط دوم سیستم ایمنی دفاعی است و بیش از حد واکنش نشان میدهد.
بکمن بیان کرد: «کودکان ابتدا بر سیستم ایمنی ذاتی خود تکیه میکنند، این امر نشان میدهد که چرا نرخ مرگ در کودکان کمتر است.»
بکمن هشدار داد که مردم نباید مقدار زیادی ویتامین D مصرف کنند، زیرا ممکن است اثرات جانبی منفی به همراه داشته باشد. او بیان کرد این موضوع نیاز به تحقیق بیشتری دارد تا مشخص شود ویتامین D چگونه برای محافظت در برابر عوارض کووید 19 به طور مؤثری عمل میکند.
ویتامین D، برای کدام گروه؟
بکمن اذعان داشت: «نمیتوان گفت کدام دوز ویتامین D در برابر کووید 19 مفید و کارآمد است. با این حال، مشخص است که کمبود ویتامین D مضر است، و این کمبود باید با مکملهای مناسب برطرف شود. این موضوع ممکن است کلیدی برای کمک به حفاظت از جمعیت آسیبپذیر مانند بیماران آفریقایی-آمریکایی و بیماران سالخوردهای باشد که به شدت دچار کمبود ویتامین D هستند.»
بکمن مدیر مرکز ژنتیک فیزیکی و مهندسی نورثوسترن و مدیر دانشیار فناوری تحقیق و زیرساخت در مرکز جامع سرطان رابرت اچ لوری در دانشگاه نورثوسترن است.
منبع: ScienceDaily