علت ایجاد واریس چیست؟
در داخل سیاهرگ ها دریچههایی وجود دارد به نام دریچه لانه کبوتری که یک طرفه است و فقط به سمت قلب باز میشود و خون را ازنقاط مختلف بدن به خصوص پاها به سمت قلب میبرند. حال اگر این دریچهها خوب کار نکنند و بهدنبال ایستادنها و نشستنهای طولانی مدت کار این دریچهها مختل شود، خون درسیاهرگ ها میماند و بعد از مدتی پارگی رخ میدهد و کار دریچهها به مراتب بدتر میشود و بیشتر واریس ابتدا در قوزک پا بوجود میآید.
یکی دیگر ازعلتهای ایجاد واریس زمینه ارثی میباشد که در بعضی خانوادهها بطور شایع تری واریس دیده میشود.
عوامل ابتلا به واریس
اما از علتهای مهم بروز واریس میتوان به چند عامل اساسی اشاره کرد:
۱٫ سن: هر چه سن بالاتر میرود جداره سیاهرگ سفت تر میشود و ازطرفی دریچههای لانه کبوتری ضعیف تر شده و خوب کار نمیکنند. در نتیجه واریس ایجاد میشود.
۲٫ بارداری: تغییرات هورمونی در دوران بارداری، افزایش حجم داخل عروقی و جریان آهستهتر خون در پاها باعث تشدید و ایجاد واریس در دوران بارداری میباشد.
۳٫ جنسیت: زن ها به خصوص در دوران بارداری به علت افزایش وزن و همچنین بعد از یائسگی بیشتر در معرض واریس هستند.
۴٫ چاقی: چاقی نیز یکی از عوامل ایجاد واریس میباشد.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به واریس هستند؟
زن ها و افرادی که به مدت طولانی ایستاده یا نشسته در یک وضعیت خاص هستند و زنان باردار بیشتر در معرض ابتلا به واریس هستند. از آنجا که چاقی یکی از عوامل ایجاد واریس است، بنابراین بهتر است با داشتن رژیم غذایی مناسب و همچنین تحرک کافی وزن مناسبی داشته باشیم تا از ایجاد واریس پیشگیری کنیم.
عوارض واریس
۱٫ زخم وخونریزی
در محل واریس بخصوص در مناطق تحت فشار مانند قوزکها ممکن است زخم ایجاد شود ودر محل زخم هم گاهی خونریزی ایجاد میشود.
۲٫ لخته
مهمترین و متاخرترین عارضه واریس لخته است که درصورت عدم درمان فوری میتواند منجر به آمبولی حاد ریه و حتی منجر به مرگ شود.
تمام بیماران مبتلا به واریس درصورت تورم یکطرفه و شدید پا، برای درمان لختههای عمقی باید سریعا به پزشک مراجعه کنند.
۳٫ نارسایی وریدی
یکی از عوارض شایع واریس نارسایی وریدی است که به علت عدم تخلیه کافی خون از اندام تحتانی، پاها دچار تورم و ورم میشود. بخصوص بعد از ایستادن و نشستن های طولانی مدت.
راه های پیشگیری از واریس
با انجام دادن ورزش، کاهش وزن، تغذیه مناسب و همچنین نپوشیدن لباسهای تنگ، بالا نگهداشتن پاها و انجام خونرسانی به پاها، خودداری از ایستادن و نشستن های طولانی مدت میتوان از ایجاد واریس جلوگیری کرد.
اگر در جایی مشغول به کار هستید و مجبورید که طولانی مدت سرپا باشید، سعی کنید در محل راه بروید یا حداقل انقباضی در عضلات پاها ایجاد کنید تا جریان خون در اندامها انجام شود. یعنی به طور مکرر وزن بدن را از یک پا به پای دیگر جا به جا کنید تا باعث حرکت خون در عضلات شود.
درمان بیماری واریس
یکی از روش ها برای درمان واریس انجام عمل های جراحی به صورت لیزری است که واریس را از بین میبرد و البته روش هزینهبری میباشد.
با رعایت نکردن عوامل بالا امکان بازگشت واریس نیز وجود دارد. روش دیگر استفاده از جوراب واریس است. استفاده از جوراب واریس میتواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کند و به بهبود واریس کمک کند.
جوراب واریس های دکتر مدی آلمان میتواند گزینه مناسبی برای درمان واریس حتی واریسهای پیشرفته و سطحی باشد.